Begrijpend lezen

Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leesproces en wordt in groep 4 verder ontwikkeld. Kinderen leren niet alleen technisch lezen, maar ook begrijpen wat ze lezen. Het is van groot belang dat kinderen voldoende oefenen met begrijpend lezen om hun leesvaardigheid op niveau te houden. Alles wat je moet weten over begrijpend lezen in groep 4, inclusief oefenboeken, leesteksten en estafette lezen.

Begrijpend lezen in groep 4

In groep 4 worden kinderen uitgedaagd om hun begrip van teksten te vergroten. Het doel is om niet alleen woorden te kunnen lezen, maar ook te begrijpen wat er geschreven staat. Het niveau van de teksten wordt daarom ook verhoogd en kinderen worden gestimuleerd om zelfstandig te lezen.

Technisch lezen in groep 4

Technisch lezen blijft belangrijk in groep 4. Kinderen worden gestimuleerd om sneller en vloeiender te lezen, zonder daarbij fouten te maken. Dit is een belangrijke basis voor begrijpend lezen. Het is daarom van groot belang dat kinderen voldoende oefenen met technisch lezen.

Leesteksten in groep 4

Leesteksten in groep 4 zijn uitdagender dan in voorgaande jaren. Kinderen moeten in staat zijn om zinnen en alinea’s te begrijpen en te kunnen benoemen wat de kerngedachte van een tekst is. Leesteksten kunnen bijvoorbeeld gaan over dieren, geschiedenis of de natuur. Het is belangrijk dat kinderen leesteksten op niveau lezen om hun begrip te vergroten.

begrijpend lezen groep 4

Race lezen in groep 4

Race lezen is een manier om kinderen uit te dagen om hun leestempo te verhogen. Hierbij krijgen kinderen een bepaalde tijd om een tekst te lezen en moeten ze zo snel mogelijk begrijpen waar de tekst over gaat. Dit kan een leuke manier zijn om kinderen te stimuleren om hun leestempo te verhogen.

Estafette lezen in groep 4

Estafette lezen is een manier om kinderen in groep 4 te laten samenwerken en tegelijkertijd hun leesvaardigheid te verbeteren. Kinderen lezen in tweetallen korte stukjes tekst en geven vervolgens de beurt aan hun partner. Het doel is om samen zo veel mogelijk stukjes tekst te lezen binnen een bepaalde tijd.

Oefenboek begrijpend lezen groep 4

Een oefenboek begrijpend lezen voor groep 4 is een uitstekende manier zijn om de leesvaardigheid van kinderen te verbeteren. In deze boeken staan verschillende opdrachten die gericht zijn op het begrijpend lezen van teksten. Zo kunnen kinderen oefenen met het vinden van de kerngedachte, het benoemen van hoofd- en bijzaken en het maken van samenvattingen.

Als het AVI-niveau van je kind in groep 4 te laag blijft, kan dit een negatieve invloed hebben op het begrijpend lezen. Om het niveau te verbeteren, kun je samen met je zoon of dochter het boek ‘De Kraaiendieven’ van Beter Leren Lezen gebruiken om effectief te oefenen. Dit boek bevat bewezen effectieve oefeningen, en biedt voldoende materiaal om gedurende 3 maanden te oefenen.

Het boek bevat een spannend verhaal, leuke leesoefeningen, woordspellen, een beloningskaart, stickers van ‘De Kraaiendieven’, en een leeskaart/boekenlegger. Hiermee kan jouw kind met plezier beter leren lezen.

Bestel het oefenboek voor €34,50 (inclusief verzending). Als je nog vragen hebt over het oefenboek, help ik je graag. Stuur gerust een e-mail.

Referenties

‘De Kraaiendieven’ is een ontzettend leuk en spannend boek. Het boek is uniek omdat je kind steeds wordt geprikkeld verder te gaan lezen. Waar een ander boek nog wel eens na een aantal bladzijden aan de kant geschoven wordt, blijf je bij de kraaiendieven uitgedaagd verder te lezen omdat er telkens weer een mooie sticker op de beloningskaart geplakt mag worden. Dat werkt fantastisch !! Maar bovenal is het gewoon een spannend en goed geschreven verhaal met prachtige illustraties, een goede uitleg voor de ouders. Ik kan eigenlijk maar 1 ding schrijven, een boek dat elk kind zou moeten hebben.

Een heel mooi en goed oefenboek.
Het verhaal is leuk geschreven en de illustraties zijn aantrekkelijk.
De spelletjes tussendoor zijn erg leuk om te doen en motiveert de leerling ook.
Ik gebruik het boek als oefenboek op school met individuele leerlingen.
Zeker een aanrader zowel voor thuisgebruik als op school.

‘De Kraaiendieven’ is een mooi, leuk en aantrekkelijk oefenboek!
Toen mijn zoon het boek zag wilde hij er in direct in beginnen. Elke sticker wordt weer met trots op de beloningskaart geplakt. De woordspelletjes tussen door zorgen voor een leuke afwisseling. De woordkaart wordt hier ook al voor andere woordspelletjes gebruikt..
Het verhaal is aantrekkelijk waardoor hij graag verder wil lezen.
Ik zou dit boek aanraden omdat ik zie bij mijn eigen zoon dat hij het er graag bij pakt! (en ik ook!)

Wat een fantastisch oefenboek! Mijn zoon leest met plezier ‘De Kraaiendieven’! De schrijfkaart wordt veel gebruikt en ook de stickers vindt hij erg leuk om te plakken op de beloningskaart. Het is een mooi verhaal waardoor hij graag doorleest en natuurlijk ook omdat hij dan een woordspelletje mag doen… Kortom: een aanrader voor ieder kind dat graag wil oefenen met lezen.

Spannend verhaal
Prachtige illustraties en mooie vormgeving
Leuke, leerzame oefeningen
Motiverende beloningsstickers/-kaart

Een aanrader voor thuis en op school!

Ik vind het een mooie boek met een leuk, doordacht verhaal. Mijn zoontje vindt het heel erg leuk om op deze manier te oefenen met (leren) lezen.