Leren Lezen groep 3

In de kleuterklas leren kinderen de meeste letters te benoemen. Daarnaast leren kleuters dat woorden uit verschillende klanken bestaan en leren zij die klanken te onderscheiden. In groep 3 gaat het dan echt gebeuren. Vol enthousiasme starten de kinderen met het leren lezen groep 3. Het leren van de letters van het alfabet en het lezen van de eerste woordjes. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen dit enthousiasme vasthouden en leesplezier ontwikkelen bij het leren lezen groep 3.

Leren lezen groep 3 bestaat nog voornamelijk uit technisch lezen: het koppelen van klanken aan letters en het opslaan van deze combinaties in de hersenen. Je kind leert eerst woorden in afzonderlijke klanken hakken. ‘Ik’ wordt dan i-k. Dan ‘plakt’ je kind de afzonderlijke klanken weer aan elkaar: i-k, ik. Op deze manier wordt het woord spellend gelezen. Op het moment dat je kind ook de ‘s’ kent, kan hij ook het woord ‘sik’ spellend lezen. Zo breiden de woorden die je kind kan lezen zich systematisch steeds verder uit.

Correct, vlot en vloeiend leren lezen groep 3

Leren lezen groep 3In het begin leert je kind alleen klankzuivere woorden lezen. Dat zijn woorden die je schrijft zoals je ze uitspreekt, bijvoorbeeld ‘kaas’. In de tweede helft van groep 3 leert je kind ook niet-klankzuivere woorden lezen, bijvoorbeeld het woord ‘hond’: je zegt ‘hont’, terwijl je ‘hond’ schrijft. Er is een verschil tussen correct, vlot en vloeiend lezen. Leren lezen groep 3 start met het leren om de woorden correct, dus op de juiste manier te lezen. Dan leert je kind wat sneller of vlotter lezen. Pas als hij dit kan, is de stap naar vloeiend lezen mogelijk.

Oefening baart kunst en dat is met lezen zeker het geval. Hoe meer ‘leeskilometers’ een kind maakt, hoe beter het gaat lezen. Maar hoe pak je dat aan op een manier die werkt en ook nog leuk is?

Leesontwikkeling

Bij de herfstsignalering van groep 3 is het moment aangebroken om te beoordelen of het leesonderwijs aanslaat. Als de leesontwikkeling dan achterblijft, je kind nog steeds de letters niet kent die hij volgens de methode al wel zou moeten kennen, moet op dat moment extra hulp worden ingezet. Is het leestempo E3 van jouw kind niet vlot genoeg, dan is het heel verstandig om extra te oefenen. Doe je dat niet, dan kan de achterstand nog groter worden! Als de leesontwikkeling in groep 3 niet wil vlotten, is de kans op gedrags- en emotionele problemen groot. Ook kan je kind het plezier in het (leren) lezen verliezen. Weinig leesplezier is zeer nadelig voor een goede leesontwikkeling. Om die reden ligt de nadruk van het oefenboek van Beter Leren Lezen op het vergroten van het leesplezier.

Oefenboek ‘De Kraaiendieven’

Begrijpend lezen oefenen groep 3

Klik hier voor meer informatie over het oefenboek ‘De Kraaiendieven’.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan een compleet oefenboek om kinderen te helpen bij het krijgen van leesplezier én het verhogen van het leestempo. De effectiviteit van deze methode is wetenschappelijk bewezen. De methode heb ik verwerkt in een spannend verhaal, compleet met alle materialen die nodig zijn om het leesniveau te verhogen. Het oefenboek ‘De Kraaiendieven’ is voor ieder kind een prima aanvulling op de boekencollectie, maar met name gemaakt voor kinderen die lezen op AVI-niveau eind 3 (E3), midden 4 (M4) of eind 4 (E4). Deze kinderen kunnen met dit oefenboek op een leuke en effectieve manier oefenen om daarmee leesniveau en leestempo te verhogen.

Vraag hier een inkijkexemplaar aan.

Heb je nog vragen over het oefenboek? Dan help ik je graag! Stuur een e-mail naar eliza@beterlerenlezen.nl

Bestel nu het oefenboek ‘De Kraaiendieven’ van Beter Leren lezen en je betaalt geen verzendkosten!