Beter Leren Lezen met plezier
Elk kind wil positieve aandacht van zijn/haar ouder(s). Neem dagelijks vijftien minuten de tijd voor je kind om samen een boek te lezen. Ga in gesprek over de inhoud van de tekst, laat je kind hardop voorlezen en sluit af door zelf een aantal bladzijden voor de lezen. Belangrijk is dat het een moment van ontspanning is voor ouder en kind en positief aanmoedigen staat hierbij voorop!
Het herhaald lezen van teksten heeft een positieve invloed op de leesontwikkeling van kinderen. Vooral bij kinderen die spellend, of traag blijven lezen, kan herhaald lezen eraan bijdragen dat het lezen versnelt en automatiseert (Smits, 2006). Herhaald lezen houdt in, dat een tekst meerdere keren wordt gelezen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het voorlezen van een tekst, vervolgens dezelfde tekst samen tegelijk hardop te lezen en af te sluiten door het kind zelf de tekst te laten lezen.
Ik kan lezen!
Veel kinderen met leesmoeilijkheden hebben het plezier in lezen verloren, nadat ze te veel -vaak ineffectieve- leesoefeningen hebben uitgevoerd en te weinig succeservaringen hebben opgedaan. Krijgt een kind geen succeservaring, dan zal de frustratie oplopen.
Voordoen, samendoen, zelf doen is een zeer krachtige manier om een kind vooruit te helpen in zijn/haar leesontwikkeling. Het lijkt saai om steeds dezelfde tekst te herhalen, maar kinderen met leesproblemen reageren heel positief op de succeservaring.
Al het bovenstaande is verwerkt in het oefenboek De Kraaiendieven van Beter Leren Lezen
Het oefenboek is speciaal ontwikkeld voor kinderen met leesmoeilijkheden en dyslexie. Met plezier beter leren lezen, dat is waar wij voor staan!
Lees hier meer informatie over leesontwikkeling
Literatuurlijst
Smits, A., & Braams, T. (2006). Dyslectische kinderen leren lezen.
Meppel: Boom.
Vernooy, K. (2009). Lezen stopt nooit! Van een stagnerende naar een
doorgaande leesontwikkeling voor risicolezers. Interne Publicatie: Hogeschool Edith Stein.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!