Begrijpend lezen oefenen groep 3

Begrijpend lezen oefenen groep 3, dat is nog niet aan de orde. Wel is het van belang om aan de voorwaarden te voldoen om met begrip te leren lezen. Dit betekent dat het leestempo vlot genoeg moet zijn. In groep 3 is het lezen gericht op het technisch lezen. Technisch lezen is de vaardigheid van het omzetten van letters in klanken. Wat zoveel betekent als de ‘techniek van het lezen’. Vanaf groep 3 leert je kind woord-voor-woord te lezen. ‘Boom, roos, vis en vuur’, je zoon of dochter begint als eerste met korte woordjes van vaak maar 1 lettergreep. Geleidelijk oefent je kind met steeds langere woorden en leert hij of zij hele zinnen te bouwen.

Is het AVI-niveau van je zoon of dochter te laag, dan houdt dit in, dat er geoefend moet worden. AVI-toetsen testen hoe vlot en nauwkeurig een kind kan lezen. Hoe kun je jouw kind helpen om zijn of haar AVI-niveau te verhogen en waarom is het AVI-niveau eigenlijk zo belangrijk? Goed technisch lezen is de belangrijkste voorwaarde voor begrijpend lezen. Kinderen die onvoldoende vlot lezen, lezen namelijk vooral op woordniveau en niet op tekstniveau. Daardoor hebben ze vrijwel altijd moeite met begrijpend lezen. Stagneert het technisch lezen, dan stagneert bovendien de woordenschatontwikkeling. Kinderen maken zich namelijk de meeste woorden eigen door te lezen. Is het leestempo E3, M4, E4 van jouw kind niet vlot genoeg, dan is het heel verstandig om extra te oefenen. Doe je dat niet, dan kan de achterstand nog groter worden!

Oefenboek ‘De Kraaiendieven’

Begrijpend lezen oefenen groep 3

Klik hier voor meer informatie over het oefenboek ‘De Kraaiendieven’.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan een compleet oefenboek om kinderen te helpen bij het krijgen van leesplezier én het verhogen van het leestempo. De effectiviteit van deze methode is wetenschappelijk bewezen. De methode heb ik verwerkt in een spannend verhaal, compleet met alle materialen die nodig zijn om het leesniveau te verhogen. Het oefenboek ‘De Kraaiendieven’ is voor ieder kind een prima aanvulling op de boekencollectie, maar met name gemaakt voor kinderen die lezen op AVI-niveau eind 3 (E3), midden 4 (M4) of eind 4 (E4). Deze kinderen kunnen met dit oefenboek op een leuke en effectieve manier oefenen om daarmee leesniveau en leestempo te verhogen.

Vraag hier een inkijkexemplaar aan.

Heb je nog vragen over het oefenboek? Dan help ik je graag! Stuur een e-mail naar eliza@beterlerenlezen.nl

Bestel nu het oefenboek ‘De Kraaiendieven’ van Beter Leren lezen en je betaalt geen verzendkosten!