Begrijpend lezen groep 5

Wanneer leert je kind begrijpend lezen groep 5? Ergens tussen halverwege groep 4 en groep 8. Ook kun je er als ouder tegen aanlopen dat je kind moeite heeft met begrijpend lezen groep 5.

Wat is begrijpend lezen groep 5? Goed kunnen begrijpend lezen hangt af van drie factoren:

  • een grote woordenschat;
  • kennis van de wereld;
  • voldoende technische leesvaardigheid.

Dit zijn drie elementen die alle drie goed ontwikkeld moeten worden voor het creëren van goed begrijpend lezen groep 5. Wanneer een van de drie niet goed ontwikkeld is, kan dit al problemen opleveren.

Woordenschat vergroten

Een goede woordenschat start je al op te bouwen wanneer je bij je baby alles benoemt wat je ziet. “Dat is papa”, “Daar komt een hapje”, “Kijk, je beertje”. Door voorlezen, gebruik je ook woorden die je niet standaard gebruikt. Je kind heeft op vierjarige leeftijd al een woordenschat van 3000 à 4000 woorden, wat zich uitbreidt tot 17000 woorden met 12 jaar. Het blijft belangrijk deze woordenschat uit te breiden, ook wanneer kinderen wat ouder zijn. Gebruik eens het woord ‘toilet’ in plaats van ‘wc.’ en ga op het ‘trottoir’ lopen in plaats van op de ‘stoep’

Wereldkennis opdoen

Kennis van de wereld kan op veel manieren worden opgebouwd. Neem je kinderen mee naar een museum, kijk samen in een kinder-encyclopedie of laat je kinderen op tv bijvoorbeeld naar het ‘Klokhuis’ of ‘Freek in het wild’ kijken. Hierdoor ontwikkelen kinderen meer kennis over de wereld om zich heen en blijven ze niet alleen bij de kennis die met de dagelijkse praktijk te maken heeft.

Begrijpend lezen oefenen groep 5

Begrijpend lezen oefenen groep 5 begint met technisch lezen. Het vloeiend lezen van woorden en zinnen, moet de basis zijn voor het ontwikkelen van leesbegrip. Dit is ook de reden waarom sommige kinderen in groep 4 al wel toe zullen zijn aan begrijpend lezen en er met sommige kinderen beter gewacht kan worden tot ze een sterkere basis hebben, bijvoorbeeld begin groep 5. Het ontwikkelen van technisch lezen kan alleen door veel oefening. Het boek ‘De Kraaiendieven’ van Beter Leren Lezen is uitermate geschikt om je kind tot een hoger leestempo te brengen.

Blijf voor de ontwikkeling van begrijpend lezen oefenen groep 5 steeds kijken naar wat je kind al kan en weet en wat hij of zijn nog kan ontwikkelen. Verlies hierbij nooit uit het oog wat je kind leuk vindt, zodat begrijpend lezen oefenen groep 5 geen zware taak, maar eerder een feestje wordt.

HET BOEK ‘DE KRAAIENDIEVEN’ VAN BETER LEREN LEZEN

Met het boek ‘De Kraaiendieven’ oefent een kind met plezier om beter te leren lezen. Veel oefenen met lezen is van belang voor een goede leesontwikkeling. Dit boek is een musthave voor elk kind met dyslexie of met een te laag leestempo!

Het boek bestaat uit:

  • Een spannend verhaal
  • Leuke en effectieve leesoefeningen
  • Woordspellen
  • Beloningskaart
  • Stickers van ‘De Kraaiendieven’
  • Leeskaart/boekenlegger.

Heb je nog vragen over het oefenboek? Dan help ik je graag! Stuur een e-mail

Dyslectische

Referenties

‘De Kraaiendieven’ is een ontzettend leuk en spannend boek. Het boek is uniek omdat je kind steeds wordt geprikkeld verder te gaan lezen. Waar een ander boek nog wel eens na een aantal bladzijden aan de kant geschoven wordt, blijf je bij de kraaiendieven uitgedaagd verder te lezen omdat er telkens weer een mooie sticker op de beloningskaart geplakt mag worden. Dat werkt fantastisch !! Maar bovenal is het gewoon een spannend en goed geschreven verhaal met prachtige illustraties, een goede uitleg voor de ouders. Ik kan eigenlijk maar 1 ding schrijven, een boek dat elk kind zou moeten hebben.

Een heel mooi en goed oefenboek.
Het verhaal is leuk geschreven en de illustraties zijn aantrekkelijk.
De spelletjes tussendoor zijn erg leuk om te doen en motiveert de leerling ook.
Ik gebruik het boek als oefenboek op school met individuele leerlingen.
Zeker een aanrader zowel voor thuisgebruik als op school.

‘De Kraaiendieven’ is een mooi, leuk en aantrekkelijk oefenboek!
Toen mijn zoon het boek zag wilde hij er in direct in beginnen. Elke sticker wordt weer met trots op de beloningskaart geplakt. De woordspelletjes tussen door zorgen voor een leuke afwisseling. De woordkaart wordt hier ook al voor andere woordspelletjes gebruikt..
Het verhaal is aantrekkelijk waardoor hij graag verder wil lezen.
Ik zou dit boek aanraden omdat ik zie bij mijn eigen zoon dat hij het er graag bij pakt! (en ik ook!)

Wat een fantastisch oefenboek! Mijn zoon leest met plezier ‘De Kraaiendieven’! De schrijfkaart wordt veel gebruikt en ook de stickers vindt hij erg leuk om te plakken op de beloningskaart. Het is een mooi verhaal waardoor hij graag doorleest en natuurlijk ook omdat hij dan een woordspelletje mag doen… Kortom: een aanrader voor ieder kind dat graag wil oefenen met lezen.

Spannend verhaal
Prachtige illustraties en mooie vormgeving
Leuke, leerzame oefeningen
Motiverende beloningsstickers/-kaart

Een aanrader voor thuis en op school!

Ik vind het een mooie boek met een leuk, doordacht verhaal. Mijn zoontje vindt het heel erg leuk om op deze manier te oefenen met (leren) lezen.